Rättvisa skippas... typ.

Idag börjar rättegången mot Radovan Karadzic, för de som inte vet vem det är så var han en serbisk politiker under Bosnien kriget.

Det här är inte en mysig kille, absolut inte. Hans åtal består av 73 sidor fyllda med olika punkter där han står anklagad. Det finns två olika kategorier som de olika punkterna klassas under. Först så var det krigsförbrytning där bl.a. våldtäkt, krypskyttar, terror, tortyr, massakrar, gisslantagande, avrättningar och massgravar. Även två punkter innehåller folkmord: etnisk resning i Bosnien och massmord på 8000 bosnienmuslimska pojkar och män i ett FN-skyddat område. Karadzic bojkottar sin rättegång med argumentet att han behöver förbereda sig själv bättre. Den tidigare åklagaren Xavier Tracol sa att det inte var respekt fullt att tvinga honom till domstolen. Jag säger så här, med tanke på vad han åtalas för och att det finns vittnen som stärker alla anklagelserna tycker jag att man kan tvinga dit honom. Varför visa någon som med stor sannolikhet utfört dessa gräsliga handlingar visas någon respekt? Han är utbildad psykolog och jurist och ska föra sitt försvar själv. Jag är nyfiken på hur det ska gå.

Det jag även är nyfiken på är varför NATO var tvunget att ta över efter FN, var det så att FN truppernas order var att observera, att vara i princip skyltdockor?

Fred blir ofta till genom våld, när någon inte kan fortsätta kampen blir det ofta fredsavtal. Jag har inga exakta siffror eftersom det är nog ingen som faktist har försökt föra statistik på hur många väpnade konflikter som har lösts genom att någon av parterna gav upp pga. att dess krigskapacitet var förintad. Jag tror att det är minst 90%.

Tänk om Bosnienkriget kunde ha kommit till ett slut om FN soldaterna deltog aktivt istället för att stå bredvid, tänk om dessa 8000 pojkar och män kunde ha levt nu om FN hade uppfyllt sin uppgift att BESKYDDA det området.
Det svaret lär vi aldrig få.


Kommentarer
Postat av: Ellie

Hur vet du att det bara var pojkar och män som dog?

2009-11-04 @ 21:09:12
Postat av: Nisse

För att det var emot dem som massakern riktades emot.

Allmän fakta om du tar reda på mer om bosnien kriget.

Du kommer att se samma sak överallt.

2009-11-07 @ 15:04:00
URL: http://fucksociety.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0